UDDANNELSE:
Sikr dig altid, at den terapeut, du vælger er uddannet. ORDENTLIGT uddannet.
Her gælder et 4 timers aftenkursus fra ”Hermiones Himmelske Hestemassage” altså ikke.
Spørg din terapeut, hvor han/hun er uddannet, og bed evt. om at se et eksamensbevis.
Brug lidt tid på at sætte dig ind i, hvad terapeutens uddannelse indeholder. Fx:
- Hvor lang tid har uddannelsen taget?
- Hvor meget teoretisk og praktisk undervisning har terapeuten fået?
- Hvor højt uddannede/erfarne er skolens undervisere?
- Har skolen nogle danske og/eller internationale godkendelser?
Vær vågen, og se dig for - der er desværre varierende kvalitet indenfor området.
Hos Foreningen for Godkendte Hesteterapeuter i Danmark kan du finde en liste over uddannede og godkendte massører og fysiurgiske hesteterapeuter over hele landet.
Her er du sikret en fagperson med en internationalt godkendt uddannelse (IEBWA – International Equine Body Worker Association og IICT – International Institute for Complementary Therapists), og med bl.a. krav til forsikring og årlig efteruddannelse.
(Du kan også finde mig på listen 😊)
HVAD TILBYDER TERAPEUTEN?
Alle heste er forskellige – og reagere forskelligt på diverse terapiformer.
Nogle heste løsnes bedst med KST (kranio-sakral-terapi), andre tager bedre imod bindevævs-teknikker, andre igen foretrækker massage.
Ofte er det dog en kombination af flere forskellige teknikker, der giver det bedste og mest holdbare resultat. Her kan det være en fordel at vælge en terapeut, som vurderer og inkluderer alle kroppens strukturer, (muskler, bindevæv, ligamenter, sener, nervesystem, blodcirkulation, osv.) og således har mange forskellige ”værktøjer i værktøjskassen” til at løse din hests udfordring(er). På den måde kan teknikkerne udvælges og tilpasses specifikt til, hvad der giver det bedste resultat for netop din hest.
En dygtig terapeut vil samtidig være ærlig omkring sine egne kompetencer og begrænsninger, og tøver ikke med at henvise din hest til en anden relevant fagperson, hvis det skønnes nødvendigt/gavnlig (fx dyrlæge eller smed). Spørg terapeuten, hvilke teknikker han/hun arbejder med – og hvilke han/hun ikke gør.
ERFARING
Hvor længe har terapeuten været uddannet? Er der nogle specielle udfordringer, han/hun har mest erfaring i? Hvilken type hest har terapeuten mest erfaring i at arbejde med?
Jo flere år en terapeut har været uddannet, jo flere heste har han/hun haft igennem hænderne. Det giver en stor portion praktisk erfaring og effektivisering.
Til gengæld er det vigtigt, at denne erfaring kombineres med løbende efteruddannelse, idet hesteterapi er et felt i rivende udvikling, og forskning/undersøgelser hele tiden bringer ny viden.
Nogle terapeuter har specialiseret sig indenfor en bestemt problemstilling eller område i hestens krop. Det kan give en mere målrettet terapi, eller kan være med til at indsnævre feltet af fagfolk, som du kan have interesse i.
Har din hest udfordringer i ryggen, giver det naturligvis mest mening at vælge den terapeut, som har specialiseret sig i ryggen, fremfor den terapeut, som er super god til udfordringer i hestens ben. Det kan også være en fordel at vælge en terapeut, som er vant til at arbejde med din hests race, eller har erfaring indenfor din specifikke ride-disciplin.
Mine spidskompetencer er fx hestens nervesystem, bindevæv, udfordringer i kranie og hvirvelsøjlen (hals-, ryg,- lænd og korsled), og jeg har stor erfaring i at arbejde med islandske heste.
"MUND TIL MUND"
Hvis folk har gode erfaringer med en bestemt terapeut, er der forhåbentlig noget om snakken. Selvfølgelig vil der altid være delte meninger om enhver fagperson, uanset om det er en dyrlæge, smed, underviser, terapeut eller sadelmager. Men en dygtig terapeut skulle gerne have overvejende positive anmeldelser.
Tal med de andre opstaldere i din stald. Spørg din underviser, smed eller dyrlæge. Hør rundt hos andre opstaldningssteder, rideudstyrsforretninger eller foderforhandlere; hvem de bruger, hører godt om, eller kan anbefale.
Du kan også kontakte terapeuten selv, og spørge, om han/hun samarbejder med en bestemt dyrlæge, smed, sadelmager eller anden relevant fagperson, som du evt. kan kontakte for at forhøre dig om kvaliteten af terapeutens arbejde.
Jeg samarbejder fx med:
- Dyrlæge Marie Raundal fra Raundal Hestepraksis
- Dyrlæge Margit Ørum fra Klosterheden Heste- og Smådyrsklinik
- Beslagsmed Tine Sørensen fra Tines Beslagsmedie
- Beslagsmed og fysiurgisk hesteterapeut Daniel Bang fra BD Horsecare
NÅR DU HAR BESTEMT DIG FOR EN TERAPEUT:
Stil ham/hende nogle generelle spørgsmål, fx:
- Hvad koster en session?
- Hvor lang tid tager en session?
- Hvad indeholder en session? (fx evaluering af hesten, massage, KST, udstrækninger, tips til træning, osv.)
- Har han/hun brug for, at du stiller nogle ting til rådighed (fx en skammel til at stå på)?
- Hvordan indledes hestens vurdering? Skal terapeuten se den under rytter, i longe eller mønstring?
- Foretrækker terapeuten et bestemt sted at arbejde med hesten? (Er der fx krav til lys, ro, plads, mulighed for opbinding, osv.)
- Er der noget, du kan gøre for at bidrage til en vellykket session? (Skal hesten være ren/tør, skal aftalen laves efter, hvornår der er ro i stalden, osv.)
- Tilbyder terapeuten andre ting i forbindelse med et besøg (fx vurdering af sadel/bid, evaluering af foderplan, gennemgang af rytterens krop, osv.), som du kunne have interesse i?
VED FØRSTE SESSION:
Når du får din valgte terapeut ud til første session, bør du vurdere:
- Er din hest er rolig og tryg ved terapeuten, og den måde han/hun arbejder med den på?
- Lytter terapeuten din hest, og respekterer dens grænser?
- Er terapeuten villig til - og i stand til - at svare på dine spørgsmål, og redegøre for sin tilgang til din hest?
- Kan du se, at din hest afspænder/”får noget ud af” sessionen?
- Har du i det hele taget en god mavefornemmelse omkring terapeuten?
- Kan du efter terapeutens besøg se/mærke en bedring i din hests udfordringer?
Hvis du kan svare ja til ovenstående, har du med lidt held fundet din hests nye bedste ven, og en terapeut, som du kan stole på, have tillid til, og har lyst til at aftale regelmæssige sessioner med i fremtiden.
God "jagt"! 😊
De allerbedste hilsner Mette